Potrivit unui comunicat remis de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj, cetatenii trebuie sa acorde mai multa atentie afumatoriilor. In perioada sezonului rece, afumatoriile din gospodariile cetatenesti ar trebui sa fie supravegheate, mai ales ca, de cele mai multe ori, sunt constructii improvizate. Elementele din care sunt constituite afumatoriile trebuie sa fie materiale incombustibile.
Totodata, trebuie avut in vedere si aspectul amplasarii respectivelor constructii destinate produselor din carne, mentinand astfel distantele de siguranta fata de constructiile aflate in apropiere. Acestea nu trebuie sa fie situate in apropierea caselor sau a anexelor gospodaresti, ne-a declarat Andrei Crisan, purtatorul de cuvant din cadrul ISU Salaj. In cele mai multe cazuri, anexele sunt depozite pentru plantele furajere, reprezentand un real pericol de producere a incendiilor. De asemenea, este necesara supravegherea afumatoriilor pe durata existentei jarului in interiorul lor. Trebuie constientizat faptul ca prevenirea producerii unui incendiu este mai importanta decat stingerea lui. Constientizarea pericolului inainte de producerea lui este esentiala. Cateva secunde de neglijenta pot produce tragedii, ne-a comunicat Andrei Crisan.